NAKUPTE ZA 500 Kč A DOPRAVU MÁTE ZDARMA

Pivo jako dárek nejen pro muže

Střídmá konzumace piva je prospěšné pro naše zdraví. Pivo jako přirozeně kvašený nápoj, s obsahem iontů a vitaminů, obsahuje antioxidanty a minerální látky. Mírná konzumace piva vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév a změn vodního a minerálního hospodářství, redukuje stres, podporuje krevní oběh i trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter. Doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy. Kromě toho příznivě  působí i na naší psychiku, neboť snižuje stres. 

Pivo obsahuje cca 92% vody, dokáže tedy skvěle hydratovat. Je nutričně vyvážené. Nalezneme v něm zástupce všech organických sloučenin, tedy bílkovin, nukleových kyselin, sacharidů i lipidů. Bílkovin v pivě je poskrovnu, nicméně obsahují všechny esenciální aminokyselin. Pivo je také antioxidantem díky polyfenolům, které kromě toho také snižují riziko vzniku rakoviny. Před jejím vznikem napomáhají také obsažené fytoestrogeny. Velkou předností piva je množství vitamínů a minerálních látek. Nalezneme v něm především všechny vitamíny skupiny B, které kromě zmíněných vlivů na náš zdravotní stav také pozitivně působí na naše trávení a společně s vitamínem H na stav kůže i pleti.  Z více než 30 minerálních látek a stopových prvků je dobré zmínit hořčík, draslík a zinek, prostřednictvím kterých bojujeme s řídnutím kostí a aterosklerózou.  Kromě toho pivo svou močopudností působí proti vzniku žlučových a močových kamenů.

Aby to nebylo tak jednoduché, existuje více druhů piv. Spodně kvašená piva jsou nečastější produkce většiny pivovarů, včetně klasického českého výčepního piva a ležáků. Spodně kvašená piva se kvasí v otevřené kvasné kádi při nižších teplotách v rozmezí 10 až 12 stupňů. Pěna z povrchu se sbírá. Pivo leží měsíc i déle, odtud také pochází klasické označení ležák. Takto vzniká tradiční pivo, které si u nás dáme prakticky v každé hospodě.

3

Svrchně kvašeného piva se kvasí za vyšší teploty, na hladině zůstává krusta podobná pekařským kvasnicím při výrobě kvásku. Vzniklé pivo je většinou sladší a má výraznější chuť. S pivem se dá experimentovat, vznikají tak speciální, např. ovocná piva. Hořkost s kombinací ovoce je úžasné spojení. Mohou vznikat i piva kořeněná, například s pomerančovou kůrou a zázvorem, či pivo s Metaxou, kávovými a kakaovými boby, pivo s portským vínem. Do piva se přidává portské víno i koňak. Tato piva mají velký obsah alkoholu čímž se zakonzervují a vydrží třeba 10-15 i více let. Každý den tato piva chutnají jinak. Čas se na nich pozitivně podepisuje, piva stárnou a zrají, mění svůj chuťový charakter, zakulacují se. Samozřejmě že se tyto vlastnosti dějí v ideální podmínkách, což znamená prostor bez přístupů světla a konstantní celoroční teplota 8-10 stupňů. Ano, i pivo může mít stejné vlastnosti jako víno. Archivní piva jsou k dostání ve specializovaných obchodech převážně zahraničního původu, i u nás se sem tam něco speciálního vyrobí, není na tom nic nového ani zvláštního. Ovšem koupit u nás pivo které zrálo ve sklepě třeba 5 let zatím nejde. Díky Pivovaru Arogant se však časem dočkáte a takové pivo si budete moci koupit.

Už dnes se ale takové pivo hodí jako dárek nejen pro muže, jedná se o pivní zákusek.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671293/